5przemian_logo2.gif
Start arrow O mnie
O mnie Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu


Od ponad 10 lat nieprzerwanie fascynuje mnie medycyna chińska. Zaczęłam od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do swojej kuchni.
Uczyłam się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut.
Skończyłam 4letni kurs Tradycyjnej Medycyny Chińskiej prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuowałam naukę na 4letnim kursie "Diagnostyki różnicowej" prowadzonym przez Claude'a Diolosę. 

Uzyskałam dyplom Instytutu Avicenny z zakresu dietetyki leczniczej
wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.



Poza tym wzięłam udział w kilku krótkich kursach:

  • Ginekologia w TMC - C. Diolosa
  • Meridiany cudowne - M. Hunnecke
  • Cztery filary organizmu - kurs o ziołach chińskich. Matthias Hunnecke.
  • " 50 wspaniałych receptur ziołowych leczących powszechne zaburzenia " Jeremy Ross
  • " 40 receptur ziołowych leczących choroby kobiet i dzieci " Jeremy Ross
  • "Badanie pulsu" - dr Tadeusz Błaszczyk
  •  Seminaria Elisabeth Rochat de la Vallee, która próbuje przybliżyć nam sposób myślenia starożytnych Chińczyków opierając swoje wykłady na bazie chińskich tekstów klasycznych.
  • Qi gong promiennego lotosu - warsztaty qi gong dla kobiet prowadzone przez Daisy Lee.
  • Zaburzenia cyklu miesiączkowego - kurs prowadzony przez Magdalenę Jaros.

W 2012 roku ukończyłam studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie. Studia pozwoliły mi uzupełnić wiedzę o nowe odkrycia medycyny konwencjonalnej i genetyki dotyczące związków jedzenia ze zdrowiem oraz aspekty psychologiczne związane z jedzeniem, a także sposoby pracy z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych.

Od maja tego roku biorę udział w nowym projekcie Dojrzewalni - Studium dla Liderek i Liderów Grup Wsparcia.

_____________________________________________________________

Od 2007 roku prowadzę warsztaty gotowania pod hasłem "Skorzystaj z energii pożywienia".
 
Chętnie dzielę się swoją wiedzą z osobami, które lubią gotować i sprawia im to radość; chcą zadbać o siebie i swoich bliskich i są otwarte na zmiany swoich nawyków żywieniowych.
 
Jestem zwolenniczką stopniowego wprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zgodzie ze sobą i pamiętając o tym, że jedzenie powinno być przyjemne i powinno nam smakować!
 
Czym jest dla mnie Kuchnia Pięciu Przemian:
to ciągłe odkrywanie i rozwijanie kreatywności w kuchni.
Przepisy są tylko inspiracją, a:
 
znając pięć smaków i ich działanie,
wiedząc co ogrzewa a co ochładza
oraz jak działają przyprawy i różne sposoby przygotowywania potraw
 
tworzymy potrawy kierując się tym:
 
jaka pogoda za oknem
na co jest akurat sezon
czego potrzebuje nasze ciało
i przede wszystkim smakiem!

Katarzyna Jaszczyk-Górska

 

O mnie


  Od ponad 10 lat  nieprzerwanie fascynuje mnie medycyna chińska. Zaczęłam od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do mojej kuchni.  Uczyłam się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Uzyskałam dyplom tego instytutu z zakresu dietetyki leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czytaj więcej

5 przemian

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Czytaj więcej

5przemian.pl