5przemian_logo2.gif
Start arrow Tabela produktów
DRZEWO OGIEŃ ZIEMIA METAL WODA
Kwaśny Gorzki Słodki Ostry Słony
Chroni płyny ciała Pobudza przemianę materii Odżywia i nawilża Rozprasza Przełamuje zastój
Kieruje do wewnątrz i w dół Kieruje w dół Harmonizuje Kieruje w górę i na zewnątrz Kieruje w głąb
 
Pszenica Ch Kasza gryczana C Kasza jaglana N Owies C    
Orkisz N Żyto Ch Kasza kukurydziana N Ryż brązowy Ch    
Kuskus Ch Prażone zboża C Ryż słodki C Jęczmień Ch    
Bulgur N Quinoa C Ugotowane zboża N        
    Amarantus N            
# do góry
        Daktyle N        
        Figi N        
        Migdały N        
        Orzechy laskowe N        
        Orzechy piniowe C        
        Orzechy włoskie C        
        Orzechy ziemne N        
        Pestki słonecznika Ch        
        Pestki dyni Ch        
        Pistacje C        
        Rodzynki C        
        Sezam N        
        Siemię lniane Ch        
        Wiórki kokosowe C        
# do góry
        Banan Ch        
Agrest Ch     Brzoskwinia C        
Cytryna Ch     Czereśnia C        
Jabłko ( kwaśne ) Ch     Gruszka Ch        
Jeżyna Ch     Jabłko Ch        
Niedojrzałe owoce Ch     Jagoda Ch        
Pomarańcze Ch     Jeżyna Ch        
Porzeczka Ch     Malina Ch        
Poziomka Ch     Morela C        
Rabarbar Z     Poziomka Ch        
Truskawka Ch     Śliwka N        
Wiśnia Ch     Winogrona N        
        Winogrona czerwone C        
# do góry
Kapusta kiszona Ch Brukselka N Awokado Z Cebula C Bób N
Kiełki strączkowych Ch Cykoria Z Bakłażan Ch Chrzan C Fasola Adzuki N
Koperek C Endywia Z Botwina Ch Czosnek C Fasola Mung Z
Natka C Karczoch Ch Brokuły Ch Jarmuż Ch Fasole suszone Ch
Ogórki kiszone Ch Sałata Ch Burak Ch Kalarepa Ch Glony Z
Pomidory Ch Rukola Ch Cieciorka Ch Kalafior Ch Oliwki Ch
Warzywa marynowane Ch Radicchio Ch Cukinia Ch Kapusta biała,czerw.,włoska N Soja żółta Ch
        Dynia N Por C    
        Dynia Hokkaido C Rzeżucha Z    
        Fasolka szparagowa N Rzodkiew Ch    
        Fenkuł C Rzepa Ch    
        Groszek, groch N Seler naciowy Ch    
        Grzyby Ch Szczypior C    
        Kapusta pekińska Ch        
        Ogórek Z        
        Papryka Ch        
        Pataty C        
        Pieczarki Ch        
        Pietruszka korzeń N        
        Seler Ch        
        Soczewica Ch        
        Szparagi Z        
        Szpinak Ch        
        Ziemniaki N        
# do góry
Kaczka Z Baranina G Cielęcina N Dzik C Wieprzowina N
Kurczak C Jagnięcina G Wołowina N Gęś N Flądra C
    Kożlęcina G     Indyk N Karp N
            Zajac Ch Krewetka C
                Łosoś C
                Małże C
                Pstrąg C
                Tuńczyk C
                Węgorz C
# do góry
Ocet C Kakao C Cukier trzcinowy N Anyż gwiaździsty G Glony Z
Ocet balsamiczny C Kozieradka G Cynamon C Bazylia C Sos sojowy Z
    Kurkuma C Estragon Ch Chili G Miso Z
    Lubczyk C Lukrecja N Curry G Sól Z
    Mak C Miód N Czosnek C    
    Oregano C Olej słonecznikowy Ch Czarnuszka C    
    Rozmaryn C Olej sezamowy Ch Gałka muszkatołowa G    
    Tymianek świeży C Olej z orzechów wł. C Gorczyca C    
    Produkty prażone C Oliwa z oliwek Ch Goździki G    
        Słód N Imbir świeży C    
        Syrop klonowy Ch Imbir suszony G    
        Szafran N Kardamon C    
        Wanilia C Kminek C    
            Kolendra C    
            Koper C    
            Liść laurowy C    
            Majeranek C    
            Ostra papryka C    
            Pieprz G    
            Suszona skórka pom./mandar. C    
            Tymianek suszony C    
            Ziele angielskie G    
# do góry
Jogurt Ch Kozi ser C Jajka N Sery pleśniowe C    
Śmietana Ch Mleko kozie C Masło N Sery mocno sfermentowane C    
Twaróg N Owczy ser C Masło klarowane C Parmezan C    
        Mleko krowie N Kuzu N    
        Mleko kokosowe C        
        Mleko sojowe Z        
        Tofu Ch        
Herbaty owocowe Ch Kawa czarna Z Soki warzywne Ch Herbata miętowa Ch Woda mineralna Ch
Sok z cytryny Ch Kawa zbożowa N Herbata z rumianku N Herbatki Yogi G Woda zimna Ch
Soki ze świeżych owoców Ch Czarna herbata Z Herbata z kopru wł. C        
Jogurt Ch Zielona herbata Z            
Kwaśne mleko Ch Gorąca woda C            
                   
G - gorący C - ogrzewający N - neutralny Ch - ochładzający Z - zimny
 

O mnie


  Od ponad 10 lat  nieprzerwanie fascynuje mnie medycyna chińska. Zaczęłam od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do mojej kuchni.  Uczyłam się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Uzyskałam dyplom tego instytutu z zakresu dietetyki leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Czytaj więcej

5 przemian

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Czytaj więcej

5przemian.pl