Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jaszczyk-Górska
Źródło: Magia Gwiazd nr 5
Pory roku na stole
Człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, skoro więc
mamy jesień, odchodzimy od potraw, jakie jedliśmy latem. Teraz
potrzebujemy takiego pożywienia, które pozwoli nam zgromadzić energię
do ogrzania ciała i obrony przed infekcjami.
W kuchni pięciu przemian ważne jest, aby odżywiać się w
rytmie dobowym, o czym pisałam w pierwszym odcinku (nr 1 MG), ale
równie ważne jest odżywianie zgodne z porami roku, przy czym wyznacza
się ich nie cztery, jak to wynika z kalendarza, lecz pięć, bo osobno
traktowane jest późne lato, zwane u nas babim.
Każda pora ma swoją specyfikę i oferuje inne produkty. Gdy
korzystamy z tego, co przyroda podsuwa nam w danym okresie, wówczas
nasz organizm najlepiej przystosowuje się do panujących wtedy warunków.
Jedząc sezonowe, świeże produkty, czerpiemy z nich najwięcej energii
życiowej, co poprawia naszą witalność i dobrze wpływa na umysł, emocje
oraz układ odpornościowy. Z tej mądrości czerpią wszystkie tradycje
kulinarne. Produkty, które w naturze występują tylko sezonowo, a w
sklepach są dostępne przez cały rok, a także te, które kupujemy już
przetworzone, mają niewielką wartość odżywczą i energetyczną - gdy
dominują w naszej diecie, odczuwamy zmęczenie, spadek witalności i
łatwo łapiemy infekcje.
Zabawa w ciepło - zimno
Gdy przymierzamy się do gotowania według pięciu przemian,
musimy poznać termikę używanych składników. Dzielimy je na zimne,
chłodne, neutralne, ciepłe i gorące. W naszych potrawach powinny
dominować neutralne z dodatkiem ciepłych i chłodnych - taka dieta jest
najbardziej zrównoważona. Gdy na zewnątrz jest chłodno, tak jak teraz,
jedzenie powinno być bardziej rozgrzewające, latem natomiast
chłodniejsze, z większą ilością surowego pożywienia. Proporcje
chłodnych i ciepłych produktów zależą również od naszych indywidualnych
potrzeb. Inne zalecenia będą dla wegetarian i dla osób jedzących mięso,
inne dla tych, które ciągle marzną, i dla tych, którym jest zawsze
gorąco.
Termikę produktów najlepiej jest sprawdzać w specjalnych tabelach
dostępnych na przykład w internecie. Właściwości termiczne gotowych
potraw zależą jednak nie tylko od doboru składników, lecz także od
techniki gotowania, o czym więcej napiszę w następnym odcinku kuchni
pięciu przemian.
Na wzmocnienie - dynia
Ponieważ trwa właśnie sezon na dynię, proponuję, aby
wykorzystać ją w kuchni. Jest dla nas bardzo korzystna o tej porze roku
- wzmacnia główne organy trawienne: śledzionę i żołądek, dzięki czemu
pomaga usunąć nadmiar wilgoci z organizmu, a więc powinny o niej
pomyśleć zwłaszcza osoby zakatarzone i często przeziębione. Takie
właściwości dyni wzmacnia proces pieczenia oraz użycie odpowiednich
przypraw.
Przepisy
Dynia pieczona
Pokrój dynię na plastry lub większe kawałki,
ułóż na wysmarowanej oliwą blasze, posmaruj lekko z wierzchu oliwą i
posyp ulubionymi przyprawami: pieprzem, kminkiem, solą, sezamem białym
lub czarnym, cynamonem itp. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około
pół godziny.
Upieczona dynia może być przekąską, podwieczorkiem lub dodatkiem do dania obiadowego.
Jeśli używasz dyni hokkaido, możesz zjeść ją
ze skórką. Odmiana ta jest bardziej jang, zawiera mniej wody i ma
bardziej wyrazisty smak.
Zupa krem z dyni
O zagotuj około 2,5 litra wody
Z dodaj 1 lub 2 marchewki, pietruszkę, pół selera, pół zwykłej dyni lub całą dynię hokkaido
M a następnie: duży por, szczyptę pieprzu, 2 plasterki świeżego imbiru
Gotuj 20 minut pod przykryciem.
W wsyp sól
D dodaj kilka kropli cytryny lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego
O szczyptę kurkumy
zdejmij z ognia i dodaj
Z łyżkę masła
Zmiksuj zupę. Krem powinien być gęsty. Dynie znacznie różnią się
rozmiarami, więc trzeba wyczuć proporcje wody i warzyw. Przed
zmiksowaniem dobrze jest odlać trochę płynu. Gdyby potem zachodziła
potrzeba, można go uzupełnić.
Zupę na talerzach posyp świeżą natką lub kolendrą i lekko podprażonymi pestkami dyni.
uwaga! Po dodaniu składnika danej przemiany zamieszaj potrawę i odczekaj z dodaniem następnego produktu około 2 minut.
W przepisach kuchni pięciu przemian na każdym etapie gotowania podajemy, w jakiej przemianie ono przebiega:
O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno
|