
20.11. - Zdrowie Kobiety wg TMCh. Wyspa Zmian, ul. Bracka 18m21
23.11. - Zapobieganie i leczenie infekcji wg TMCh. www.krzywyratusz.pl
29-30.11. - kolejne warsztaty w ramach cyklu, można wziąć udział w pojedynczych warsztatach, informacje:www.alcha.pl
Wykłady z gotowaniem odbędą się w Wyspie Zmian, ul. Bracka 18/21
Cena: 150 pln, za udział w 3 wykładach 400 pln.
Aby zarezerwować miejsce wyślij zgłoszenie mailem - warsztaty@5przemian.pl i zrób przelew.
Poniżej opisy warsztatów:
" Zdrowie Kobiety wg TMCh" najbliższy termin 20.11., Wyspa Zmian
Celem
wykładu jest spojrzenie na kobiecość w kontekście zdrowia i naszego
wpływu na nie. Bolesne miesiączki, napięcie przedmiesiączkowe,
uciążliwości okresu menopauzy, problemy z płodnością i libido powoli
stają się normą, a wcale nie muszą nam towarzyszyć i my same możemy mieć
na to ogromny wpływ. Na wykładzie dowiesz się jak wygląda fizjologia
kobiety z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jakie są
przyczyny najczęstszych dolegliwości kobiecych, jakie są najczęściej
popełniane błędy w sposobie odżywiania i stylu życia, które sprzyjają
ich powstawaniu, jak im zapobiegać i je łagodzić. Profilaktyka jest
najważniejszym sposobem leczenia w medycynie chińskiej i na tym etapie
najwięcej zależy od nas samych. Warto skorzystać z tej wiedzy, aby nasza
kobiecość mogła rozkwitać!
Podczas wykładu ugotujemy wspólnie dania wzmacniające Krew.
" Rodzinne gotowanie"
Warsztaty, podczas których rodzic będzie gotował ze swoim dzieckiem.
Cel warsztatu to wspólna praca, zabawa i sukces:-)
Na koniec wspólna biesiada przy wielkim stole. Pokazanie dzieciom, że
jedzenie się przygotowuje, a nie rozpakowuje uważam za wartość w
obecnych czasach.
Poza tym w większości przypadków zaangażowanie w przygotowanie potrawy zwiększa szansę na jej zaakceptowanie i tym samym wzrasta szansa na zachęcenie dzieci do jedzenia wartościowych produktów.
Dla szybkich kucharzy będą też zabawy edukacyjne w temacie żywienia!
Warsztat odbędzie się w SmArt Studio - "to miejsce stworzone z pasji do gotowania i sztuki.
To miejsce zrzeszające ludzi pragnących się rozwijać, ludzi którzy poszukują Smaku, Piękna i Harmonii.
Znajdujemy się w samym sercu Warszawy, w klimatycznej, stuletniej fabryce serów.
Dysponujemy oryginalnym, 140-sto metrowym loftem, wyposażonym w
nowoczesną kuchnię, wygodny salon oraz niezbędne zaplecze."
Cena: 200 pln od pary - rodzic + dziecko, kolejna osoba - rodzic lub dziecko 50 pln
Zapisy mailem: warsztaty@5przemian.pl
Rezerwacja miejsca po wpłaceniu 100 pln zaliczki na konto:
Daimonion
Katarzyna Jaszczyk-Górska
50 1050 1025 1000 0023 0483 9372
Czarnów 157/6
05-510 Konstancin Jeziorna
" Żywienie dzieci "
Warsztat dla rodziców, którzy
chcieliby jak najlepiej zadbać o swoje dzieci, o ich zdrowie,
odporność, silny układ pokarmowy, zdolność koncentracji,
ochronić je przed alergiami i częstymi infekcjami.
Podczas warsztatu dowiecie się, jakie
są najważniejsze elementy prawidłowego odżywiania dzieci i jakie
czynniki poza dietą są równie istotne dla ich harmonijnego
rozwoju.
Ugotujemy wspólnie przykładowe dania
i omówimy aspekty praktyczne takiego podejścia do odżywiania.
" Wzmacnianie odporności i radzenie sobie z infekcjami. " 23.11.,www.krzywyratusz.pl
Zapraszam na warsztat, podczas którego dowiesz się, jak
wzmacniać organizm w zimnych porach roku zgodnie z zasadami
kuchni Pięciu Przemian. Każdy produkt ma konkretne oddziaływanie
termiczne na nasz organizm, powoduje też określony ruch energii
w ciele. Możemy wykorzystać tą wiedzę na co dzień
i odżywiać się w sposób, który nas wzmacnia, a unikać
tego, co nas osłabi. Jedną z podstawowych zasad filozofii
odżywiania wg. Pięciu Przemian jest dostosowanie sposobu odżywiania
do pory roku. Każda pora roku ma swoją specyfikę i oferuje
nam inne produkty. Gdy korzystamy z tego, co przyroda podsuwa
nam w danej porze roku, wówczas organizm najlepiej
przystosowuje się do panujących wtedy warunków. Poza tym, jedząc
sezonowe produkty czerpiemy z nich najwięcej energii życiowej,
co wpływa na naszą witalność i system odpornościowy. Z tej
mądrości czerpią wszystkie tradycje kulinarne. W zimnych porach
roku nasze organizmy potrzebują pożywienia, które pozwoli nam
zgromadzić energię do ogrzania ciała i obrony przed zimnem,
wiatrem i wilgocią. Dowiesz się, jakie produkty i sposoby
przygotowywania potraw temu sprzyjają, a co jest w tym
czasie niekorzystne. Podczas warsztatu dowiesz się także o roli
ciepłego śniadania jako najważniejszego posiłku dnia. Ugotujemy
wspólnie takie śniadanie, aby poczuć jego smak i działanie.
O
tej porze roku zdarzają się infekcje - jednym częściej, innym rzadziej.
Warto potraktować je inaczej niż tylko jako niewygodę i przeszkodę w
realizacji własnych planów i nie tłumić ich czym prędzej tabletkami,
warto tak się leczyć, żeby jednocześnie wzmocnić organizm i zwiększyć
jego odporność na przyszłość. Podczas warsztatu poznacie sposoby
radzenia sobie z infekcjami i ich różnymi objawami przy pomocy diety i
ziół, dowiecie się o roli gorączki, podam proste mieszanki ziołowe
przydatne w konkretnych dolegliwościach i ugotujemy 2 dania lecznicze.
" Żywienie dzieci "
Warsztat dla rodziców, którzy
chcieliby jak najlepiej zadbać o swoje dzieci, o ich zdrowie,
odporność, silny układ pokarmowy, zdolność koncentracji,
ochronić je przed alergiami i częstymi infekcjami.
Podczas warsztatu dowiecie się, jakie
są najważniejsze elementy prawidłowego odżywiania dzieci i jakie
czynniki poza dietą są równie istotne dla ich harmonijnego
rozwoju.
Ugotujemy wspólnie przykładowe dania
i omówimy aspekty praktyczne takiego podejścia do odżywiania.
" Ciepło/zimno. Termika produktów i potraw w kuchni Pięciu Przemian.
Warsztat
dotyczący istoty kuchni Pięciu Przemian, w której najistotniejsze jest
zrozumienie termiki produktów i dostosowywanie jej w potrawach do pory
roku i potrzeb danego organizmu. Wiedza na ten temat pozwala na
swobodne poruszanie się w tym temacie i postrzeganie tego aspektu w
kategoriach możliwości, a nie ograniczeń. To warsztat dla wszystkich,
którzy chcą opanować sztukę gotowania wg Pięciu Przemian i skorzystać z
możliwości, jakie oferuje.
" Świadome użycie przypraw w kuchni Pięciu Przemian"
Sztuka
gotowania wg Pięciu Przemian polega przede wszystkim na znajomości
energetycznego działania produktów i ich termiki. Przyprawy mają również
określone działanie i termikę, świadome ich używanie pozwala
dostosowywać je do potrzeb organizmu i pomaga w uzyskaniu pożądanego
działania potrawy. Świadome używanie przypraw to także klucz do
uzyskania efektu leczniczego potrawy.
I przede wszystkim wiedza na
temat przypraw pozwala na poprawienie strawności naszych dań, a co się z
tym wiąże gwarantuje dobre samopoczucie po ich zjedzeniu!
*******************************************************************************
Sztuka gotowania według Pięciu Przemian - cykl 7 spotkań wykład + gotowanie
Termin: marzec 2014, szczegóły na początku lutego
Miejsce: Warszawa, Bemowo, ul. Dostępna 24
Odżywianie wg Pięciu Przemian jest istotnym elementem Tradycyjnej
Medycyny Chińskiej, która jest medycyną profilaktyczną. Wg tej filozofii
równowaga energetyczna to podstawowy warunek, który zapewnia zdrowie
ciała i ducha.
Odżywianie wg Pięciu Przemian to cała filozofia, która daje nam
możliwość wykorzystania właściwości tego, co jemy do poprawy swojego
zdrowia i samopoczucia.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz
być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. Wiedza na temat
termicznych i energetycznych właściwości produktów pozwala również na
dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas
wybierania dla siebie odpowiednich potraw.
Samo gotowanie wg kolejności Przemian to wykorzystanie powyższej
koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki
przygotowane wg 5 Przemian są:
- łatwiej strawne
- smaczniejsze
- umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
- a wszystkie narządy są dobrze odżywione
W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się
nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw
ochładzających. Najkorzystniejsze dla organizmu są potrawy gotowane
spożywane na ciepło. Szczególnie ważne jest to w przypadku wegetarian.
W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów,
natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z
powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co
wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i szkodzi nam.
Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie
i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie
jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest
wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.
Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.
Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie.
Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak
odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja
to istota gotowania wg 5 Przemian.
Na warsztatach ugotujemy i zjemy wspólnie, aby każdy mógł sam się
przekonać, jak łatwe do przygotowania i smaczne są potrawy wg Pięciu
Przemian.
1 spotkanie
będzie poświęcone wprowadzeniu do filozofii odżywiania wg Pięciu
Przemian i zapoznaniu się z najistotniejszymi jej zasadami oraz
energetycznymi i termicznymi aspektami działania produktów.
Omówimy następujące kwestie:
- dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- energia pożywienia i jak ją ugryźć
- działanie termiczne produktów
- prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
- dieta zgodna z porą roku
- zasady gotowania wg Pięciu Przemian
Podczas pięciu, kolejnych spotkań omówimy:
- specyfikę danej Przemiany,
- przyporządkowane jej narządy,
- aspekty psychologiczne,
- sposób odżywiania w odpowiadającej jej porze roku,
- działanie przyporządkowanego jej smaku oraz jego wskazania i przeciwwskazania.
- ugotujemy przykładowe dania wzmacniające narządy danej przemiany.
Terminy poszczególnych spotkań: będą podane na początku lutego
Na zajęcia przyjmiemy tylko 12 osób.
W soboty - wykład i gotowanie.
W niedziele - gotowanie i omówienie działania przygotowanych potraw.
Cena cyklu: 950 pln
Więcej informacji oraz zapisy na stronie www.alcha.pl
Zapraszam!
***********************************************************************************